3 Underskattade Axelövningar

3 underskattade axelövningar du kan använda i din träningsrutin. Med mer fokus på baksida axel och skulderstabiliteten kommer dessa övningar ge din träning en boost!

När du kliver in på ett gym för första gången kan det vara svårt att hitta rätt och det är inte så konstigt! Det finns ofta många maskiner att välja mellan och många ser likadana ut. Vissa ser svåra ut att använda, och ibland är kanske den du vill använda upptagen! Oroa dig inte, för just dig som är ny har vi därför skapat en enkel guide med 3 underskattade axelövningar!

Vi har tidigare täckt av mer klassiska övningar i vårt första inlägg om att träna axlarna. Här kommer vi gå igenom lite mer underskattade axelövningar.

Varför Träna Axlarna?

Axlar är en viktig del av överkroppen och att träna axlarna regelbundet kan bidra till att förbättra både din hållning och styrka.

Genom att inkludera dessa effektiva övningar i ditt träningsprogram kan du forma och stärka dina axlar på ett målinriktat sätt. I det här inlägget kommer vi att fokusera på tre underskattade axelövningar som du kan använda för att variera axelträningen ytterligare.

Så, vilka är dessa övningar?

Frontlyft

Med frontlyft har vi en axelövning som framförallt tangerar framsida axel, precis som militärpress. Med denna övning får du dock mer fokus på skulderstabilitet då skuldermusklerna involveras i högre grad.

Väldigt enkel, men effektiv. Robin visar hur:

Frontlyft, hur den går till.

Börja med en lättare viktskiva, förslagsvis 5kg, och gör så många repetitioner som möjligt. När du kan göra 15 repetitioner á tre set kan du ta en tyngre vikt. Kom ihåg att se till att det är axelmusklerna främst som arbetar. Använd inte resten av kroppen!

Hantellyft – Variant 1

Vi täckte av den klassiska hantellyften i vårt inlägg om 4 övningar för att träna axlarna. Om du dock vill ha mer stabilitet för överkroppen kan man alltid göra det på en bänk.

Med denna variant träffar man baksida och utsidan av axlarna i högre utsträckning än när man står upp. Like frontlyft kommer du även få träna upp din skulderstabilitet vilket är väldigt bra för hållningen.

Kolla hur den görs:

Hantellyft mot en bänk.

Börja med en väldigt enkel vikt och gör 15 repetitioner á 3 set. När du kan göra det utan problem är det dags att ta en tyngre vikt.

Hantellyft – Variant 2

Vill du ha lite mer fokus på baksida axlar kan man alltid göra rear fly i maskin. Vill du dock ha en hantelvariant kan vi alltid rekommendera detta tillvägagångssätt. Denna passar även utmärkt om bänkarna på gymmet är upptagna.

Vi visar såklart hur det går till:

Stående variant på hantellyft

Som alltid rekommenderar vi att du börjar med en väldigt lätt vikt för att få känn för hur övningen går till. När du kan göra 15 repetitioner á tre set kan du ta en tyngre vikt.

För att Sammanfatta

Såja, där hade vi tre underskattade axelövningar du kan inkludera i ditt träningsprogram. Genom att träna axlarna kan du förbättra din hållning, minska risken för skador och öka din övergripande överkroppsstyrka. Särskilt i detta fall då övningarna vi har gått igenom här även jobbar skulderstabiliteten.

Kom ihåg att använda korrekt form och teknik när du utför övningarna för att undvika skador och maximera dina resultat. Konsultera alltid en tränare eller instruktör om du är osäker på hur man utför övningarna korrekt.

Alla maskiner finns såklart här på vårt gym och träningscenter på Stora Essingen.
Är du inte medlem? Bli det redan idag eller boka en gratis konsultation!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *