Variera Ryggträningen – 3 Ryggövningar för Bättre Hållning

3 varianter på klassiska ryggövningar du kan göra för att variera din träning!

Nu är det dags att variera ryggträningen! I de tidigare inläggen har vi fokuserat på lite mer klassiska övningar. Nu får ni lite variation från det vanliga.

När du kliver in på ett gym för första gången kan det vara svårt att hitta rätt och det är inte så konstigt! Det finns ofta många maskiner att välja mellan; många ser likadana ut. Vissa ser svåra ut att använda, och ibland är kanske den du vill använda upptagen!

Oroa dig inte, för just dig som är ny har vi därför skapat en enkel guide med 4 maskiner som kommer täcka av den muskelgrupp som behöver tas hand om extra väl: din rygg!

Varför Träna Rygg?

Din rygg består av flera muskler som tillsammans hjälper dig med din hållning varje dag. En stark rygg kommer leda till att du får en bättre hållning, och bättre hållning leder till bättre självförtroende och kommer tjäna dig väl särskilt när du blir äldre.

Likt benträning involveras många stora muskler vilket leder till bättre fettförbränning.

Eftersom de flesta av oss sitter ner väldigt mycket idag på våra arbeten eller när vi är hemma har framförallt vår rygg fått lida. Därför har vi nu startat denna serie med ryggövningar som kommer att se till att din rygg säkras upp ordentligt.

En viktig aspekt är dock att aldrig överanstränga ryggen, särskilt när du är ny!

Med det sagt, låt oss kika närmare på nästa 3 övningar du kan använda:

Latsdrag – Variant

Latsdrag är en riktig klassiker som finns på i princip alla gym världen över. Precis som tidigare övningar tränar denna hela din övre rygg men ger även dina biceps en omgång. Här kommer vi göra en variant med omvänt grepp för bättre biceps-fokus (vill du fokusera mer på biceps en dag kan du kika in detta inlägg kring bicepsövningar). Tekniken är lite annorlunda jämfört med denna variant.

Robin visar såklart hur:

Börja med en vikt på var sida (se till att det är samma på båda) som känns bekväm för dig. När du kan göra 15 repetitioner á 3 set kan du höja vikten ytterligare.

Stående Rodd – 2 varianter

Här kommer två ytterligare varianter på rodd. Som nämnt i vårt inlägg om ryggövningar för bättre hållning är dessa lättare att få till rätt än den klassiska kabelrodden då man ofta involverar mer av ländryggen. Då försvinner effekten på övre ryggen.

Dessa stående varianter skiljer sig från den sittande varianten får man med sig mer av hela ryggen utan att kompromissa på huvudmusklerna som tränas – rhomboiderna, latismus dorsi och biceps.

Variant 1:

Variant 2:

Båda dessa maskiner finns i vårt gym på Stora Essingen. Klockrent om en är upptagen. Eller hur?

Som alltid: 15 repetitioner á 3 set så är du guld. Höj sedan vikten när du känner dig bekväm.

För att Sammanfatta

Såja, ett kortare inlägg om hur du fortsatt kan träna rygg på bästa sätt.

Första gången föreslår vi, som nämnt, att du testar de första tre med lätta vikter för att inte överanstränga dina muskler och för att se om du eventuellt har känningar någonstans. 

Alla maskiner finns såklart här på vårt gym och träningscenter på Stora Essingen.
Är du inte medlem? Bli det redan idag eller boka en gratis konsultation!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *