Utmärkta Ryggövningar – 3 Varianter för en Stark Rygg

3 utmärkta ryggövningar som ger hela din rygg en rejäl omgång! Här täcker vi av två riktiga klassiker och en aningen avancerad variant.

När du kliver in på ett gym för första gången kan det vara svårt att hitta rätt och välja utmärkta ryggövningar, och det är inte så konstigt! Det finns ofta många maskiner att välja mellan; många ser likadana ut. Vissa ser svåra ut att använda, och ibland är kanske den du vill använda upptagen!

Oroa dig inte, för just dig som är ny har vi därför skapat en enkel guide med 4 maskiner som kommer täcka av den muskelgrupp som behöver tas hand om extra väl: din rygg!

Varför träna rygg?

Din rygg består av flera muskler som tillsammans hjälper dig med din hållning. En stark rygg kommer leda till att du får en bättre hållning, bättre självförtroende och kommer tjäna dig väl särskilt när du blir äldre.

Likt benträning involveras många stora muskler vilket leder till bättre fettförbränning.

Eftersom de flesta av oss sitter ner väldigt mycket idag på våra arbeten eller när vi är hemma har framförallt vår rygg fått lida. Därför har vi nu startat denna serie med ryggövningar som kommer att se till att din rygg säkras upp ordentligt.

En viktig aspekt är dock att aldrig överanstränga ryggen, särskilt när du är ny!

Med allt det sagt, låt oss kika närmare på 3 utmärkta ryggövningar du kan använda:’

Klassisk Latsdrag

Latsdrag är en grundläggande övning som primärt tränar de stora ryggmusklerna, latissimus dorsi, men involverar också andra muskelgrupper såsom biceps och skulderbladsmusklerna. Vi gick igenom en variant i vårt tidigare inlägg kring ryggträning (om du vill ha lite variation😉).

Det är en effektiv övning för att bygga ryggstyrka och bredd. Genom att fokusera på latissimus dorsi hjälper övningen till att skapa en bredare ryggprofil och bidrar till att förbättra hållningen. För att variera träningen kan du experimentera med olika greppbredder och handpositioner. Ett brett grepp aktiverar latissimus dorsi mer, medan ett smalare grepp involverar biceps mer i rörelsen.

Robin visar som vanligt hur:

Börja med en vikt som känns bekväm. När du kan göra 15 repetitioner á tre set utan problem är det dags att höja vikten. 

Kabelrodd

Kabelrodd är en annan utmärkt övning för att stärka ryggmusklerna och främst inriktar sig på de övre och mellersta delarna av ryggen. 

Fördelen med kabelrodd är att det ger en konstant motståndsnivå under hela rörelsen, vilket gör att du kan få en bättre kontraktion och kontroll över musklerna. Dessutom aktiverar kabelrodd också stabiliserande muskler i bålen och förbättrar kroppskontrollen. 

För att variera träningen kan du testa olika handtag för att ändra belastningen på musklerna och uppnå en varierad träningseffekt.

Robin visar bäst hur:

Börja med en vikt som känns bekväm. När du kan göra 15 repetitioner á tre set utan problem är det dags att höja vikten. 

T-rodd

T-rodd, även känd som hantelrodd eller bent over row, är en övning som främst tränar den övre ryggen och skulderbladsmusklerna.

Detta är en aningen mer avancerad, men utmärkt övning för att bygga ryggmusklernas densitet och definition. Genom att böja överkroppen framåt aktiveras de övre ryggmusklerna mer intensivt, vilket bidrar till att förbättra hållning och styrka. Det är viktigt att ha en stabil kärna och kontrollerad rörelse för att undvika överbelastning på ryggen.

Se hur Robin gör den här:

Börja med en vikt som känns bekväm. När du kan göra 15 repetitioner á tre set utan problem är det dags att höja vikten.

För att Sammanfatta

Sammanfattningsvis är latsdrag, kabelrodd och T-rodd tre utmärkta ryggövningar för att träna och stärka ryggmusklerna på olika sätt. Genom att inkludera dessa övningar i din träningsrutin kan du mångsidigt targetera olika delar av ryggen och uppnå en starkare, mer definierad ryggprofil. 

Kom ihåg att träning ska anpassas efter din fysiska förmåga och att korrekt form och teknik är avgörande för att undvika skador. Variera dina träningspass och njut av processen att utveckla en stark och hälsosam rygg.

Alla maskiner finns såklart här på vårt gym och träningscenter på Stora Essingen.
Är du inte medlem? Bli det redan idag eller boka en gratis konsultation!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *