3 Maskinövningar för Överkroppen

3 maskinövningar du kan göra för att bygga en stark och välbalanserad överkropp

När du kliver in på ett gym för första gången kan det vara svårt att hitta rätt och det är inte så konstigt! Det finns ofta många maskiner att välja mellan och många ser likadana ut. Vissa ser svåra ut att använda, och ibland är kanske den du vill använda upptagen! Oroa dig inte, för just dig som är ny har vi därför skapat en enkel guide med 3 maskinövningar för överkroppen!

Varför Träna Bröst och Axlar??

Bröst- och axelmusklerna spelar en avgörande roll både estetiskt och funktionellt. 

En stark bröst- och axelmuskulatur bidrar till bättre hållning och motverkar framåtböjning som kan uppstå av stillasittande arbete. 

Totalt sett är träning av bröst- och axelmusklerna viktigt för att förbättra hållning, öka styrka och muskeldefinition, förbättra balansen och främja en bättre ämnesomsättning. Inkluderar man övningar som riktar sig mot dessa muskelgrupper i sin träningsrutin uppnår man en stark och välbalanserad överkropp.

Med det sagt, låt oss kika närmare på 3 maskinövningar för överkroppen.

Känns det som att du vill fokusera på en muskelgrupp? Kolla in vårt inlägg om övningar för att träna axlarna.

Maskinbröstflygning

Maskinbröstflygning är en populär övning som riktar in sig på bröstmusklerna, särskilt den yttre delen. Tidigare visade vi en sladdvariant, men här kör vi en som utförs med hjälp av en maskin.

Maskinbröstflygning är en bra övning för att isolera bröstmusklerna och skapa definition och toning. Dessutom är den lättare att få till rätt och den involverar inte bålen lika mycket.

Robin visar såklart hur det går till:

Börja med en vikt som känns bekväm för dig. När du kan göra 15 repetitioner á tre set är det dags att höja vikten.

Bänkpress i Maskin

Bänkpress är en av de mest populära och effektiva övningarna för att träna bröstmusklerna och för att ge överkroppsstyrka. En variation av denna övning är att använda en smith-maskin, vilket ger en stabil och kontrollerad rörelse vilket minskar risken för skador.

Bänkpress i en smith-maskin kan vara fördelaktigt för nybörjare eller personer som inte har tillgång till en träningspartner. Dessutom tränar inte bara övningen bröstmusklerna utan även axlar, triceps och överkroppens stabiliserande muskler.

Robin visar såklart hur det går till:

Börja med en vikt som känns bekväm för dig. När du kan göra 15 repetitioner á tre set är det dags att höja vikten.

Incline Bänkpress i Maskin

Incline bänkpress är en variation på bänkpress som fokuserar på den övre delen av bröstmusklerna och ger en betydande aktivering av deltamusklerna (i dina axlar). Till skillnad mot Incline chest press (som vi täckte av i vårt inlägg om övningar för starkare bröst och axlar) involveras dina stabiliseringsmuskler mer i denna övning.

Genom att använda smith-maskinen kan du säkerställa en stabil och kontrollerad rörelse samtidigt som du minimerar risken för skador.

Trots likheter med vanlig bänkpress behöver man justera lite. Robin förklarar såklart:

För att Sammanfatta

Maskinbröstflygning, bänkpress i en smith-maskin och lutande bänkpress i en smith-maskin är tre maskinövningar för överkroppen. Genom att inkludera dessa övningar i din träningsrutin kan du skapa variation och målinrikta olika delar av bröstmusklerna. Kom ihåg att alltid utföra övningarna med korrekt form och använda en vikt som passar din nivå av styrka.

Alla maskiner finns såklart här på vårt gym och träningscenter på Stora Essingen.


Är du inte medlem? Bli det redan idag eller boka en gratis konsultation!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *